Гергана Янева

„Една любов на Суан“ е показателна за всички любови на Суан. Марсел Пруст изследва това бушуващо чувство от пламването до угасването му, върху предметното стъкло на бохемското общество. След което ще се отклони по следите на изгубеното време.

Още

Мария Касимова-Моасе композира своята „Балканска рапсодия”, като съставя песен по мотиви от образите на родители и прародители. С някои от тях тя изобщо не се е срещала, с други е разговаряла по детски.

Още

Том Ханкс го бива в писането. Доказа го с книгата си „Рядък модел“, съдържаща „няколко разказа“, които стоплят с искреността си. Пишещата машина, като обект на колекционерската страст на автора, е предметът, присъстващ в повечето от тях. Още

„Зелените очи на вятъра“ проникват в героите в този роман на Здравка Евтимова. Тук всичко материално е одухотворено и всички емоции са уплътнени с магия. Не с онази магия от детските приказки, а с магията на реалността.

Още

Александър Секулов е „Колекционер на любовни изречения“. Неизречени. Звучи също като призвание.

Още

Салман Рушди избира подозрително приличащ по външен вид на себе си герой, за да хвърли мрежите на фуриите върху него и да го обвие в „Ярост“. Годината е първа от третото хилядолетие, мястото е западната цивилизация. Още