27 септ 2017

Аскетизъм vs хедонизъм на Sofia Biting Docs


„Аскетизъм vs хедонизъм“ е мотото на петото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, коeто ще се проведе от 2 до 12 октомври. Зрителите ще имат възможност да видят 13 заглавия. Домакини на събитието са Домът на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкият център в столицата.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на мащабната продукция „Култ“, в която над 40 филмови творци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога.

Две са българските премиери на форума – „Скъпоценният камък“ на режисьора Николай Стефанов и сценаристката Ралица Големанова, които ще разкажат пред публиката за своето пътуване до Непал, и „Писма от бъдещето“ на Десислава Томбушева, посветен на 70-годишнината на композитора Виктор Чучков.

Сред останалите акценти в програмата са „Свободен час“, „Не ми бъркай в здравето“, „Испания за един ден“, „Байшада никога не се предава“, „Минимализъм: филм за важните неща“ и др.

Билетите за Sofia Biting Docs вече са в продажба и са на цени по 8 и 6 лева.