7 септ 2017

Художникът Вадим Фишкин пристига в България


Най-значимите си творби ще представи в София художника Вадим Фишкин. Той пристига за пръв път в България и ще направи публична презентация в Гьоте институт. В нея артиста ще сподели опита си като многократен участник във Венецианското биенале и един от малкото в историята, които са представлявали различни страни – Русия (1995) и Словения (2005), а в тазгодишното 57-мо издание участва в основния проект Viva Arte Viva!

Събитието е насрочено за 9 септември и ще започне в 17 часа. Входът е свободен.

Вадим Фишкин e роден в Русия, но живее и работи в Словения. Създава обекти, скулптури, инсталации, експериментална сценография.

Макар че идва у нас за пръв път, художникът присъства в България още от 1995 г. с една от първите международни изложби на съвременно изкуство в София – Преходи/Uebergаenge в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Негови работи са предстявани също в Безпределни граници/Bound/Less Borders, 2003 г. Участник е в Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011. През пролетта на 2017 г. той имаше изложби в галериите One Night Stand в София и Contemporary Space във Варна.

На 11 септември от 18:30 часа, отново в Гьоте институт, ще се състои презентация на художника Майк Буше (САЩ/Германия). На 18 септември, 18:30 часа, неговото място ще заеме Брита Петерс – куратор на едно от най-важните събития за скулптура в градска среда – Скулптурните проекти в Мюнстер, Германия. Форумът се провежда веднъж на 10 години и е създаден от легендарния куратор Каспър Кьониг.