23 ноем 2018

Животът, начин на употреба


Как да намали използването на пластмаса учат четиричленно семейство по един от немските канали. В дома им пристигна консултант по въпроса и започна да разглежда наличния боклук. Мина и през банята, където разчете етикетите по шампоаните, които използват. Естествено, навсякъде има пластмаса. Посетиха заедно и супермаркета, където дамата-специалист им обясняваше как да пазарят, така че в дома им да влиза минимално количество найлонови торбички.

Трябва да отбележа, че сметосъбирането в Германия е изкуство! Тук всеки джънк артист би се чувствал като в Рая. Има контейнери и правила за всичко, което едно домакинство произвежда в сферата на боклука.

На практика обаче се оказа, че целият зор и пропаганда да събираме разделно, защото отпадъците се рециклират, били кьор фишек. Реално, тази съдба имали по-малко от половината или, ако говорим в проценти, едва 36 на сто, а останалите отивали в пещите за изгаряне. Но след нададен вой от страна на зелените, германците ще имат честта и удоволствието 63 на сто от грижливо събираните и пазени (при нас 2 седмици, защото на толкова време ги извозват) пластмаси, да бъдат преработвани и последствие пригодeни за вторична употреба.

Затова, ако перифразирам добре познатия израз, че това, което не се купува с пари, се купува с много пари, то щом досегашната пропаганда не е дала желания резултат, то трябва още пропаганда. И германците го правят. Навсякъде има постери, показващи за колко време се разграждат различни типове отпадъци и вещи от ежедневна употреба. Част от тази мисия беше и репортажът, на който попаднах. В него им показаха дори как сами да си правят крема сирене. Не ми стана ясно, какво общо има с пластмасата, след като вътре слагаш йогурт, който така или иначе е в кутийка, но...

Освен това, за да снижат нивото на неприродосъобразния боклук, хората замениха хипермаркетите с еко, био и т.н. магазини. Вече си носеха стъклени буркани, в които да си пълнят бонбони, мюсли и ядки, а за нарязаните колбаси – пластмасови кутии от вкъщи. Спряха да си купуват по три чушки, защото са пакетирани и по-евтини и ги замениха с такива на бройка, нищо, че струват повече.

Целта оправдава средствата, а да се пазари по еко тертип в полза на природата излиза мнооогооо скъпо, но кой ти гледа парите?

Само по себе си всичко показано е прекрасно, но неефективно! И то е такова не защото хората не искат и не са загрижени, а защото поне половината от продуктите, които се предлагат, са опаковани. И с това, че на доста места замениха найлоновите торбички с книжни, едва ли ще реши проблема. Няма да се оправят нещата и със забраната на пластмасовата посуда, защото вреда не нанасят само хранителните вериги. Боклуците са навсякъде, включително на гърба ни. Те са втъкани в дрехите, които носим и за чието създаване са изразходвани огромно количество природни ресурси. Наскоро попаднах на изследване на немска телевизия, в което бяха извадени изключително любопитни данни. Едва ли си даваме сметка, че за изработката на цветна тениска са необходими 15 000 литра вода??? Но най-фрапантната констатация, макар и предвидима, е че 70 процента от нея е пластмаса!!!

Това е положението, плуваме в океан от пластмаса и съвсем скоро очаквам да се удавим в него! Да живее Черният петък, апотеоз на ненаситната ни алчност!