22 април 2015

арт: Валерий и въображаемите светове


Изложбата, на която искам да ви поканя, е детска. Художникът е на 7 г. Казва се Валерий Балкански. Първата му самостоятелна изява ще бъде в Отдел „Изкуство“ (ул. „Генерал Паренсов“ 3) на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна. Откриването е в 18 часа на 24 април, петък. Не съм виждала картините, които ще бъдат включени в експозицията, но съм се срещала с работите на Валерий и преди. Неговите творби приковаха вниманието ми на годишната експозиция на кръжока за детска рисунка „Азбука на въображението“ на Вики Георгиева. Силно съм впечатлена от рисунъка, от фантазията, от размаха, с който твори.

„Обичам да рисувам носорози, дракони, извънземни, животни и всякакви чудесии. Рисувам комикси, рисувам на стена, рисувам върху всичко! Научих се да фантазирам и да показвам фантазията си в рисунките“, споделя за себе си Валерий. Той е роден на 9 ноември 2007 г. във Варна. В момента учи в 1-ви клас в СОУПЧЕ Александър Пушкин. Посещава „Азбука на Въображението“ от самото му основаване през март 2014-та. „Рисува с желание и интерес, жаден за нови и нови сюжети, въвлечен в света на изкуството“, обяснява за своя ученик художничката Вики Георгиева.

В началото на тази година Валерий прави първи опити с акрил върху платно. Въвлечен да живописва, той създава серия от картини с абстрактни сюжети. Странни същества и чудовища, абстрактни пейзажи и доза мистицизъм населяват картините му - така, както само едно дете може да ги изобрази – живо и непринудено.

Този малък художник има талант и заслужава подкрепа и внимание. А и изложбата е чудесна възможност да разберете от самия автор какво точно е „Фантазстракция“. Не пропускайте! Доведете децата си! Нека се потопят в този въображаем свят, който със сигурност им е близък.