11 дек 2017

литература: Автобиографията на Дядо Коледа


Вярвате ли в Дядо Коледа? При мен нещата са на кантар. Посегнах към „Автобиографията на Дядо Коледа“, за да видя коя от везните ще се наклони. Понеже празникът наближава и отвсякъде сме заляти с музика, светлини и образи по темата, ми се искаше да изляза от материалното, както се казва и да проуча духовното, което е смисълът на Коледа.

Джеф Гуин твърди, че е записал всичко, както му е било споделено. Привличайки вниманието на определена персона от Северния полюс той получава покана да се срещнат, за да чуе една магическа биография.

Нашият герой е роден в Ликия, днешна Турция, през 280 година след Христос и се казва Никола – Победоносен. Още като дете наследява богатството на родителите си, а също и добър настойник. Това, в комбинация с щедрост и състрадателност са достатъчни за началото на нещо, превърнало се по-късно в традиция на раздаване на пари и дарове. Първоначално нуждаещите се деца са получавали подаръци по всяко време, но не навсякъде по света. Първите опити са придружени с доста забавни перипетии. През целия си живот Никола продължава да помага тайно и постепенно територията му на действие се разширява. С годините той започва да наблюдава някои аномалии в обичайния ход на времето, които му помагат да се движи по-бързо от нормалното. Човешката възраст на Никола е 63 години. Малко след преминаването на тази цифра, той е в чудесна форма и по-деен от всякога. Научил за края на живота си и по-късно, че е обявен за светец, не променя целта и заниманията му. Напротив, това му дава свобода да пътува повече, да радва повече деца. Открива че магията му действа и върху неговите съмишленици, които го разпознават и с ентусиазъм се включват да му помагат. Между тях има много исторически личности от различни епохи.

С превъртането на човешката история малко по малко се сглобяват всички елементи, от които е съставена днешната Коледа: комините, чорапите, играчките, песните, шейната, елените, Северния полюс, помощниците, бисквитките, картичките, романите...

Това е една топла книга с добър дух, подходяща за малки и пораснали любители на празника. За щедростта и удоволствието от подаряването. За благодарността на хората, превърнали обикновените добри дела в чудеса, които са прераснали в традиции.

Точно защото това е магия, а не илюзия, добрият старец няма притеснения, че ще я развали като я разкрие. Тайната е в добрината и даряването, но най-вече във вярата. Вярата е самото вълшебство.