29 авг 2019

литература: Дейзи Джоунс & The Six


Тейлър Дженкинс Рийд разказва историята на рок чудото от седемдесетте „Дейзи Джоунс & The Six“. Тя е за събирането на харизматична група, която написва гениален албум, покорява класациите, прави шеметно турне и главоломно се разпада в пика на славата си.

Биографията им е разказана от всички членове на бандата. Събитията са споделени такива, каквито са останали в спомените на музиканти, техници, съпрузи и техни близки приятели. Преживяното от всеки е пречупено през призмата на собственото му грандиозно его довело до бурни реакции и в повечето случаи неправилно тълкуване на чуждото поведение. Това са спомени за взаимоотношения, за завладяване на тълпи и овладяване на себе си. Динамично сглобени, тези искрени и болезнени моменти предават контрастна картина на събитията.

Действието е развито в пленяващата форма на кръстосани интервюта, които наслагват експресивно хронологията на случилото се. Всичко споделено е интимно и лично, като изповед. Преплитането на гледните точки композира напрегната, многогласна хармония от клокочещи емоции през цялото време.

Получава се жива картина за възхода и краха на една рок група и всичко около музикалната индустрия през 70'те: секса и наркотиците, вдъхновението, покоряващата харизма и борбата на его-та в група, неразбирането на другия, зависимостите и самозаблудите, завистта, любовта, химията на сцената... Повествованието е изградено от сурова енергия обогатена от всички тези елементи.

Впечатляващо е описан процеса на писане на песни, умението да накараш други хора да усетят емоциите, вложени в тях, да ги внушиш така, че да върнат тълпа непознати в собствените му спомени. Да заключиш собственото си преживяване толкова кристално ясно и да го изживяваш всеки път на сцената толкова мъчително силно, че да те разрушава малко по малко. Как ми се прииска да чуя тези песни!

Романът е умишлено лишен от описания, което го прави изключително стегнат и пулсиращ. В темпото на рок песен с върховна кулминация, той въздейства силно с мощен емоционален заряд.