20 ноем 2018

литература: Зелените очи на вятъра


„Зелените очи на вятъра“ проникват в героите в този роман на Здравка Евтимова. Тук всичко материално е одухотворено и всички емоции са уплътнени с магия. Не с онази магия от детските приказки, а с магията на реалността.

Ана е петгодишно момиченце, което иска да е невидимо. Рано е разбрала, че колкото си по-незабележим, толкова по-малка е вероятността да пострадаш. И тя полага всички усилия да е незабележима. Стриже си косата до кожа, носи черна фланелка и черни панталонки не по мярка, защото са втора употреба и защото такива си е заработила с метене и носене на вода. Грижи се сама за себе си, защото баща й е пияница, а майка й е заминала с куфар, в който носи смъртта. Новата й майка е страшна великанка, но поне не дава на баща й да пие, въздава трайна справедливост в селото и я учи на буквите, най-голямата радост за Ани. Три поколения назад в рода й носят името Ана. Трите притежават умението да надушват смъртта и да привличат като магнит опасността...

Любимият похват на Здравка Евтимова е да противопостави, сблъска, затвори за двубой силните на деня, безчестните, жестоките, разглезени от натрупаното богатство, но бедни духом, грозни вътрешно с бедните, богати с душевна сила, красиви отвътре и отвън, несретните, солта на земята, откритите, добрите. Борбите са мъчителни, обезкървяващи, нечестни и продължителни. Каква е печалбата на победителя? В корена на самата дума има печал или упражнение на сила, незадоволеност, гняв и затъване по-дълбоко в собствената си посредственост. Въпреки загубите, жертвите нямат друг изход, освен защитната реакция на противопоставяне, усещането за правотата си и силния борбен дух, намиращ отчаяната смелост.

Този роман не оставя никаква дистанция между себе си читателя. Героите му прилепват към всички сетива и задействат всички чувства. Най-осезаемо той докосва душата, защото всичко измислено – и героите с техните характери и постъпки в ситуациите, и злото, което ги мачка, и раните, които болят, и доброто, с което побеждават, и действителността, която населяват, са абсурдно реални.