4 ноем 2019

литература: Земята под нейните нозе


В „Земята под нейните нозе“ Салман Рушди не прави просто модерна кавър версия на мита за Орфей и Евридика. Той съумява да побере целия свят в капка вода. Свят, съставен от музика и любов. Музика, с подчиняващата сила на откровение, пред което сме безсилни и онази любов, обяснима само чрез свръхестественото, божественото, митичното.

Вина Апсара е дръзка скандалджийка, преживяла много на крехка възраст, мразеща всичко, с изключение на морето. Тя е като истинска нимфа с омагьосващ глас и покоряваща харизма.

Ормус Кама – неочакван от родителите си, свързан с мистична нишка с мъртвия си близнак в отвъдното, пленява всички с музиката си.

Рай (надежда) – разказвачът на историята на най-великата рок група в света, познава и двамата от деца. Той е пряк свидетел на помитащата им любов и зашеметяваща световна известност.

Магнетичните герои са увити с нишките на древни митове и поп култура, история и съвременна геополитика, фотография, архитектура, психология. Текстът е изпълнен с богато съдържание и смисъл, сглобяващ всички дисхармонични частици от които преливат човешките души и поведение, отношения и мисли. Той е странно съчетание от противоречия, пораждащи се едно от друго, невероятно логични и смислени.

Игра на думи, игра на звуци, игра на идеи и забава с тълкуванията им. Това е „Земята под нейните нозе“.

Салман Рушди въплъщава в героите си не само митичното умение на Офей да покоряват всичко чрез музиката. Той влага в тях всяка орфеева частица, отекваща в легендарните изпълнители, владеещи публиката си от всяко време - екзалтиращият взрив на поп звуците, обединяващи младежите от различни континенти, освобождаващата сила на рока противопоставил се на войната, мрачният блясък на грънджа изстрелял сам звездите си завинаги на славния небосклон.

Музиката и любовта са преведени на езика на многослоен текст във виртуозна симфония. Музиката – най-великата от всички мистерии и любовната история - другата половина от мита, който го прави фатално завладяващ. Салман Рушди „бърза да разкаже по заобиколен път“ тази вечна история, да раздвижи земята, да погледне в бездната, да размести пластовете.