10 ян 2018

литература: “Змия в огледалото” на Анатолий Корольов


„Змия в огледалото“ е общото заглавие на книга, съставена от три романа на Анатолий Корольов. Обичам автори, които са несравними с други. Този ползва пълен набор от литературни инструменти. Съчетава с фантастичен размах свещени и научни текстове, завидни познания за сценичните изкуства, политически стратегии и философски идеи. Магията на думите ползва ярки символи и задейства фабулата. Смело излиза от границите на обикновеното и нормалното, без да изпуска от поглед компаса на смисъла.

Герман попада в купе на влак насън. В него намира книжка и пропада в приказка, която се развива в кошмар, за да изплува от транс. Той не притежава ключа за своето минало, но е ученик на ясновидец. Ясновидец, който научава за дарбата си на 15 години, заедно с шифровано пророчество за собствената си смърт. Разгадаването на пророчеството е начинът да получи безсмъртие.

Лиза Розмарин е една своеобразна червена шапчица. Тя е преследвана от множество бедствия, прекъсвани от неземен късмет. От малка разчита съдбата си във вълшебна книжка с приказки на Перо. В един момент е преследвана дори от вълк, оказал се вълчица.

Това е само началото. Огледало, отражения, симетрия. Змия, сърп, смърт. Слово, битие, текст. Краят е грандиозен.

Вторият роман - „Кикот“ равнява смеха с дефект в света. Повод за написването му е плачът на композитора Росини, когато изпуснал от лодка в езеро печен пъдпъдък, пълнен с трюфели.

Геният Тетел е пазител на смеха. В съвременна Русия той е собственик на галерия за модерно изкуство. Ден преди откриването на изложба е откраднат коронният експонат: кралят на рока – Елвис Пресли, сътворен в естествен размер от сладкарски продукти. В застиналите на 12:00 стрелки на марковия си ръчен часовник с 4 циферблата и каишка от крокодилска кожа и чакайки похитителите да се обадят, геният/собственик на галерия се среща с Оскар Уайлд, главният готвач на Краля Слънце Франсоа Вател и Даниил Хармс. Връзките между смях, храна и смърт са главозамайващи.

„Домът на близнаците“ е разположен в парцел с призрачна репутация и въздух, изпълнен с омая на мандрагора.

Частният детектив Валентин Драго получава задача да предаде съобщение на близнаците от поръчителя-милионер. Солидното заплащане съответства на пречките за изпълняване на поръчката, защото синчетата пребивават на странно място с невъзможен достъп. Съдбата се усмихва/озъбва на детектива, като му предоставя възможност да попадне точно там.

Виктор фон Боррис ръководи въпросното заведение, в което лекува нелечими от традиционната медицина болести с тайнствен, новаторски метод в обстановка незасегната от времето и заседнала в специално избраната 1927-ма година. Прекрасен момент между двете световни войни, между смъртта на стария и раждането на новия световен ред. За да свърши работата на Валентин му отнема точно толкова време, колкото е било необходимо да се сътвори света.

И трите разказа получават развитие в неподозирани измерения. Изящната „руска тройка“ доставя приказна наслада за неординерния вкус.