23 април 2018

литература: Лабиринтът на духовете


„Лабиринтът на духовете“ е четвъртата книга, с която Карлос Руис Сафон завършва историята за забравени издания, прокълнати писатели и загадъчни герои, следващи дирите на злокобни тайни в мрачни времена. Конструкцията на настоящия разказ представлява лабиринт с четири врати, всяка от които е поставена в различно време и книга. През всяка от тях ни въвежда различен главен герой, който ни води към центъра на една обща история, тази на членовете на едно семейство от различни поколения, всяко от които разгадава по малко от мистерията.

Книгите са странни предмети. Когато ги отвориш, те оживяват. Магията им заработва, изгражда вселени, внушава идеи и заиграва театъра на въображението.

Бързо се озовавам в мрачна, бомбардирана Барселона от 1938 година, заедно с тежките съдби на обикновените потърпевши от войните – невинните и героите по неволя. Старият ни познат Фермин спасява малката Алисия Грис. След това я губи.

Бал с маски през 1959, първата танцова забава на Мерцедес, последвана от изчезването на баща й. След себе си е оставил диря от минали грехове и тайнствена книга.

Алисия се завръща, за да разгадае случая и тръгва по много опасна и криволичеща пътека. Загадката се заплита възел след възел и кълбото на Ариадна води героите по тесни коридори, обитавани от духове и сенки. Сред тях са безжалостни и жестоки злодеи, но също и спасителя от детството й, и неговите добри и наивни приятели, готови винаги да се притекат на помощ...

Имам чувството, че Сафон никога няма да се умори да описва Гробището на забравените книги. С най-голяма наслада рисува впечатлението, което прави въпросното място на невръстния и жаден детски ум в момента, в който пред очите му се открива пленяващата гледка. Искрите на благоговение и възхита на всяко дете, което води в този тайнствен храм-крепост на книгите. Крепост, побрала не един, а милиони светове, чакащи да бъдат открити. След това ги пуска сами да си изберат една книга, която да пазят до края на живота си. Само мъдрец би проумял, че книгите избират нас, а не обратното.