22 фев 2019

литература: Лунното сияние на Майкъл Шейбон


Майкъл Шейбон осветява с „Лунно сияние“ мрачните демони, пируващи в животите на баба му и дядо му, но така и не се докопали до любовта им.

Историята на едно семейство, в която главите са разхвърляни, пълни с отклонения и бележки под линия. Мечтата за космическо бъдеще обсебено от ракети, съчетана с минало, изпълнено с тлеещия дим от войната. В рамките на едно изречение Шейбон пренася читателя петдесет години назад, в центъра на бойните действия. Изважда на преден план лудост, прикривана от любовта с буйния пламък на огромно, горящо дърво. Описва грозното и болезнено отражение на войната с красив и внушителен език. Редува драматичното със свежи шеги.

Началото е динамичен хаос от спомени и тайни, споделени на болничното легло в края на живот, от който притежателят му се срамува и с който внукът се гордее. Спомени, бушуващи в съзнанието от дистанцията на времето. Други, заменени от силното желание да са различни. Съдбоносни, знакови моменти, които оказват необратимо въздействие на остатъка от живота и в които възрастният човек се завръща постоянно.

Предизвикателно нахвърляните случки от дълъг и пълен с приключения живот са компенсирани с увлекателно красноречив изказ. Всички спомени са кодове, които съставят дълбоко личното, и услужливо обясняват постъпките на героите нататък.

Човек трябва да се отпусне, за да се наслади. И да има търпение, за да види повествованието в пълния му блясък. Междувременно ще се натъкне на чудновати картини и герои, преживели невероятни обрати на съдбата. Въпреки, че това не е документираната история на дядо му, този „куп лъжи“ (по думите на автора от благодарностите в края на книгата) се базира на разказа на „колоритен, интелигентен и ироничен“ роднина. Гласът на този човек е доловим.

Това абсолютно съкровище от детайли е сглобено с нестихващ плам и желязна концентрация. Композицията е перфектно построена, подобна на орбита на космическо тяло. Впечатляващи метафори описват по зрелищен начин грандиозното хрумване. Всички герои будят искрена симпатия. Целият роман е разигран в мащаба на съвършена Вселена.