1 фев 2018

литература: Мебет, човекът от тайгата


„Мебет“ е историята на човек от тайгата. Александър Григоренко преразказва притча, устен завет останал от далечни времена и племена обитаващи Сибир. Място, където законите за съществуване са сурови, хората се придвижват с шейни и ловуват лосове с лъкове, за да оцелеят. И трябва да преборят мечка, за да се докажат.

Мебет е различен от другите хора. Той е висок, светлоок и светлокос. Силата и късметът винаги са на негова страна. Прави всичко, както на него му харесва. Гледа на човешките закони с присмех, не спазва и обичаите към боговете. Забавлява се да изпълнява желанията си, като изпитва любовта на безплътните към себе си. Другите му завиждат, защото винаги и във всичко му се получава. Боговете са щедри, обичат го безотказно, защото е добронамерен и нежесток. И така сред лов, сватби, войни и внуци се изтъркулва колелото на живота на Мебет. Ето го в мига на смъртта му, любимецът на боговете отново е непримирим. Той има недовършена работа. В него има дързост, която моли смъртта за отсрочка. На мястото между световете, в този миг той ще научи тайната за себе си. Светлата сянка, блестяща сред всички сенки на бъдещи хора, неродените от Средния свят. Ще научи за бога от Горния свят. Сделката е сключена, но нищо не е даром. Благосклонността е оттеглена.

Предстои най-голямото изпитание. Мебет е оставен на собствените си сили. За да продължи животът му, той трябва да изпита всичко, което му е било спестявано до сега. Да преодолее болестите, нещастията, обидите, страха, отчаянието, тъгата и всичко човешко, което до този миг му е било непознато. Всяка победа коства промяна, помъдряване и смирение. С помощта на вярното си куче, собствените си сили и почти всичко спечелено от сделката в мига на смъртта си, славният любимец Божи успява да се завърне. Изпълнен с радост изживява последните си дни. А след истинската си смърт продължава да живее в сънищата на внука си.

Това са уроците на тайгата, където животът започва с лекота и завършва с още по-голяма лекота. Една уютна и екзотична приказка, която напомня за изчезващи времена и места.