8 май 2018

литература: Невероятните приключения на Кавалиър и Клей


„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ на Майкъл Шейбон си заслужават суперлативите от кориците, че и още. Някъде четох, че плътните седемстотин страници били написани за четири години, четири месеца и четири нощи. Погълнах ги за четири дни и осъзнах, че съм си мечтала за точно такава книга.

Прилагайки на практика една от коронните илюзии на своя идол Хари Худини, Джо Кавалиър успява да избяга в Ню Йорк, епицентърът на добиващите популярност комикси от Прага и набиращите сила нацисти. Намерили един в друг перфектния партньор в измислянето и рисуването, братовчедите Сами и Джо се впускат смело в тази новооткрита територия. В нея преборват истинските си страхове и болка, превъплътени в измислени злодеи, като даряват своите супергерои със суперсили, които биха искали да притежават и с жадна наслада рисуват победите, които с насмешка и лекота биха искали да извоюват. Непреодолимата вина, че е изоставил семейството си и постоянната им липса владеят Джо и направляват пътя му, който ще го отведе дори до замръзналата Антарктика и обратно. Колкото до Сами – и той си има своите битки.

Подобно на Ескаписта вдъхновен от Худини, Шейбон е майстор на илюзията с думи. Поразяващо е плавното сливане между сюжет и език. Книгата, чиято „арматура“ са комиксите от четиридесетте години на двадесети век, притежава ясен, направо графичен изказ на ставащото с героите и атмосферата на Ню Йорк от периода с богатите на подробности фон и фабула.

Всяка страница ми достави абсолютно удоволствие с понякога дългите един абзац изречения и две страници, без прекъсване за нов ред. Продължителност точно колкото е нужна, за да се опише ставащото действие в панелите на графичен роман. Вдишай. Случващото се в книгата тече сякаш на един дъх – последователността в развитието на историята, биографиите на героите, мотивите им на действие, дилемите, борбите, любовите. Всичко е стегнато и богато.

Грандиозното предизвикателство на времето и достойното справяне на героите с него, изпълва с блажено задоволство читателя в мен. В тази книга има нещо мощно, без то да е предадено бутафорно и друго, което е невероятно, но по човешки истинско. Това ме привлича магнетично.