26 фев 2018

литература: “Празната пещера” на Димана Трънкова


В „Празната пещера“ на Димана Трънкова кънти ехо. Зловещото ехо на тоталитарно бъдеще, което прилича на нещо твърде познато от близкото ни минало.

Тегаво начало за някаква неопределена страна, наречена Народна република, случваща се в неопределено време – може би в близко бъдеще. Човечеството е преминало през ера наречена Еволюция, след като успешно е преживяло Прехода. На обществото му е внушено, че е пряк наследник на велики предци - новатори от мезолита. Археолози са открили невиждан дотогава монолит в мислена отначало за Празна пещера. Загадъчната скулптура е послужила за основа на пропагандаторска доктрина. Внушения за велико древно минало омаломощава и подчинява човешкия дух, вменява му дълг към бъдещето, като пренебрегва сляпо настоящето. Новите порядки налагат измислена история и древност.

Обявено е, че в света се води Кибер война без видимо поле на действие. Всички местни и временно пребиваващи хора са чипирани, хартиените носители са забранени, ползват се само електронни устройства - пионерче, алкохолът е ограничен, цигарите под запор, има дори цензура за определени думи и строги правила за родителство... Наложеният строг ред и постоянно наблюдение изтикват човешките права на много по-заден план.

Атмосферата е потискаща. Персонажите са измъчени и мнителни. Мая, Джон, Бисер, Дарина всички герои са повече имена, отколкото човеци със свободна воля. Те са прикрити, потиснати и винаги нащрек. Внимават какво казват, какво правят, защото наоколо има доносници или търтеи. Санкциите са жестоки, защото за сигурността е заплатено със свободата. Но колкото и да е строг режимът винаги има съпротива и тъмна мрежа от саботьори и корупция.

В този роман всичко е някак познато, но не съвсем същото. Сякаш прекрачваш и влизаш в огледало. Там имената на градове и хора са сменени, историята, вярата и митологията са подменени. Храната е уж автентична, възстановена от едно време. Кое е оригинал и кое беше отражението? Всичко това е резултат само на едни избори за една партия, която дори не е била мнозинство.