14 фев 2018

литература: “Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд


„Разказът на прислужницата“ е разказ за непримиримост и безсилие. Маргарет Атууд вплита в едно тези две бушуващи емоции, за да изгради едно вероятно близко бъдеще.

Разказът се води в ума на героинята, защото писането и четенето е забранено. Вероятно и спомнянето е забранено, но него няма как да ти отнемат. Може би след няколко поколения ще успеят. Тя няма име, само длъжност. Роля, в която са я разпределили. Рокля, която са й облекли. Живот, който са й присъдили.

Новото общество е изградено на база от извадени от контекста пасажи на библията, взети избирателно и сглобени в услуга на избрани. Всички хора в този нов обществен ред се разпределят в няколко роли в зависимост от възрастта и дали са способни „да осъществят биологичното си предназначение". Груба и жестока действителност. Кой би се съгласил доброволно на това? Как би се оправдало всичкото насилие? По правило никое насилие не е оправдано, но тук залогът е бъдещето на цялото човечеството.

Личният дневник е съставен от прости, въздействащи изречения и описания на познати неща с вложен нов смисъл, придобит от различния ъгъл на гледане. Преди и сега са несравнимо различни. Разказът някак я изолира от настоящето. Действа успокоително. Малко пространство, място, което да приюти здравия й разум. Намирането на утеха, но и доволство в спомените. Вид съпротива. Нежелание да забрави, да се примири, да абдикира от себе си и да се превърне във вещ.

Разказът от първо лице е въздействащ. Напъхва те в нейната кожа, нейната рокля, нейната роля. Някак ти прехвърля мислите й. Внушава състояния на любов, страх, отчаяние, надежда, самозаблуда, непримиримост. Палаво заиграване на асоциации, преобразяващи обикновения смисъла на нещата. Цели пасажи от текста изискват време, за да си сигурен, че са абсорбирани напълно.

Финалът е отворен. Разказ – упражнение за бъдещето. Това е една от онези хранителни книги. Всеки абзац, от които е питателен за мисълта. Пораждащ и развиващ мисленето. Ако човек обича да мисли.