4 юли 2018

литература: Салман Рушди обвит в “Ярост”


Салман Рушди избира подозрително приличащ по външен вид на себе си герой, за да хвърли мрежите на фуриите върху него и да го обвие в „Ярост“. Годината е първа от третото хилядолетие, мястото е западната цивилизация. Митичните същества се появяват в пълния си блясък, в кулминационния момент, в най-драматичния мизансцен.

Професор Малик Соланка - „пенсиониран специалист по история на идеите, сприхав майстор на кукли“, успява да контролира пристъпите си на гняв чрез визуализации. Какво разпалва гнева му ли? Почти всичко. Времето, модата, съседите, рекламите, телевизията, провалените му бракове, журналистите, политиците, дистанцията от сина му, познатите от младостта му, бившите му, спортът, икономиката, културата, новините, вестниците, напредването на науката, натрапените в слуха му разговори на непознати, шумът... Цялото това гръмогласие на висока скорост се процежда през слуха, очите, кожата и ума му и се кондензира вътре в него.

Гложди ме заниманието му с кукли. Куклата, първото му творение, любимото, пред очите му се превръща в чудовище, безвкусен идеал, оживяло превъплащение на материализма, подхранващ онази бушуваща ярост, с която го виждам да се бори в началото. Създанието се отделя от създателя си и постига триумф. Да, всичко това е наистина възможно в страната, която сбъдва мечти на промоция, дори непожелани. Везната се накланя стремглаво към нарастващата банкова сметка и „нравствения банкрут“. Нещо проблясва точно тук, между всички тези думи и то е семенцето, от което избуява ярост. Бунтът на несъгласието се сблъсква с ненаситната алчност и поражда гнева, който прераства в ярост. Ярост към самия себе си. Неспирни вълни самоненавист подхранват избуяващия корен. Наблюдаваме зараждането на онова магическо преминаване на нещо в неговия антипод, преобразуването на двете крайности и проследяването им до техния общ извор.

Подобно на женските митологични образи на разрушителки/сътворителки, бедният-богат професор среща две жени. Едната – болезнено подобие и почитателка на любимата му омразна кукла. Другата – лековит прототип на героиня от следващата му променяща света пробивна идея.

Малката частица идея захранва още веднъж огромна продукция на машина, изработваща материя, мултиплицирана във всевъзможни форми захранваща човешкия глад за притежание и консумация на чужди мисли, емоции, животи.

Следващо ниво на играта, получавате нови животи.

С мъдра бъбривост и критична доброта Салман Рушди омекотява, но не омаловажава този рязък разрез на настоящето. Човешките характеристики, закодирани в древните митове, успешно са преформатирани за условията на новооткритата виртуална вселена.