11 септ 2019

литература: Струваше си да се опита!


Да дадеш шанс на живота ти да ти се случи или „Струваше си да се опита!“.

Уилям Уортън дава на „АЛ“ пълното осъзнаване на състоянието му. Това е нещо като самонаблюдение на героя, без да е във форма на дневник.

За АЛ войната приключва след две години психиатрично лечение. Нищо от външния му вид не издава седемдесетте процента инвалидност, с които излиза от армията. Процентът е шокиращо висок, но все пак Уилям Уортън е пацифист.

За Алфонсо Кармен Колумбато канарското жълто от „Пилето“ все още е любим цвят, но вече е с по-дълбок и сложен оттенък. Под него е неизменната велатура на войнишкото зелено. Военният джип, който придобива от разпродажба на армейски стоки е префасониран в чудно превозно средство, с което АЛ тръгва на обиколка през следвоенна Америка. Войнишка е и кройката на дрехите му, макар че са избелени и пребоядисани в пъстри, пастелни, пеперудени цветове. Пеперудите са новата му страст. Привлечен от красотата и омагьосан от способността им за метаморфоза – от тромави и белезникави гъсеници в ефирни и цветни същества.

Следвайки пеперудите, АЛ развива таланта си на художник без да взима под внимание мнението на учителя си по рисуване. Устремен и всеотдаен в целите си, предизвиква положителен отклик в хората, които среща. Помагайки на тях, той помага на себе си. Вървейки, той среща някого, с когото да сподели живота си. Пътят до мечтания дом се оказва доста стръмен, близката пропаст е дълбока, но пък гледката си заслужава.

По детски наивен и искрен, топъл, слънчев, добър роман. АЛ опитва да отиграе предоставилите му се възможности, които може би 99,9 % от хората биха преценили, като обречени. Изненадващо е как понякога следващият проблем се явява, като решение на предния. Трябва само човек да се престраши. Да си позволи да мечтае и да се опита да сбъдне мечтите си, каквито и да са обстоятелствата.