15 април 2019

литература: Ужасно силно и адски близо


„Ужасно силно и адски близо“ е роман за болката. Онази, непоносимата, от загубата на непрежалим човек. Невъзвратимата загуба, с която е адски трудно да се живее, но и която поражда тотална липса, ако забравиш.

Джонатан Сафран Фоер побира най-ярката палитра от човешка чувствителност в едно дете. Манипулира безпощадно с по детски прости, кратки и болезнено искрени откровения, предизвикващи с убийствената комбинация от невинност и дълбочина.

Оскар е на девет и е изобретател, колекционер на всякакви факти, любител на загадки, редовен писател на писма, притежател на доста страхове, което не го спира да открива света и по-точно да продължава да търси ключалката за ключа, оставен от баща му.

Томас погребва себе си в мълчание, след като губи първата си любов. Миналото му го лишава от бъдещето му. Иронично е да обречеш по този начин себе си на още повече загуби. Комуникацията със записки е трудно нещо. Колко ли тетрадки и време са нужни, за да поберат чувствата и мислите на разбита на непреброими части ранена душа?

Изобретателно е да вложиш героите си в писма. Белите листи са неутрални преносители. Тези съхранители на емоциите останали във времето непроменени, неизлекувани, незаличени, както в момента, в който са изпитани. Написани от сърце и от нужда, съкровени пазители на интимното откровение от сега. Те са протегнати послания през времето и пространството. Едностранно, без притеснение от погледа на получателя, без отражението на душата в очите му. История, съставена предимно от разкъсващите ги усещания на участниците ѝ.

Майсторски изградено, повествованието продължава да живее в диалозите. Репликите са кратки – дръзки и автентични. В изреченията са подредени най-точните думи, звучащи мелодично, богато и допълващи се в цялото. Те отекват с многогласно ехо от всички смисли съдържащи се в тях.Тази книга е емоционална, предизвикваща, загадъчна, деликатна, лична, дълбока, помитаща, нежна, истинска и притежаваща силата да превърне читателите си в емпати.