28 март 2018

литература: Хартиената менажерия и други разкази


„Хартиената менажерия и други разкази“ на Кен Лиу е първото литературно произведение, спечелило в една година наградите „Небюла“, „Хюго“ и „Уърлд фентъзи“.

Ние живеем в бъдещето. Бъдещето, което първите писатели фантасти са си представяли. Знаем как са описали бъдното през 19 и 20 век. Самоходни превозни средства, космически кораби, роботи, подводници, човек в космоса, комуникации през огромни разстояния, мигновена връзка с далечна точка на планетата – всичко това за нас е ежедневие. Живеем в свят много различен от този отпреди петдесет години.

Любопитно е как си представя бъдещето човек, живеещ в 21 век. Стъпил на платформата на настоящето, Кен Лиу поглежда още по-напред по въображаемата времева линия. Погледът на фантазията му вижда нечие чуждо настояще след много, много години или наше настояще в друга паралелна вселена. Гледките са красиви, хармонични, любопитни, ярки, смущаващи и произхождат от общото ни минало.

„Как някои разумни видове създават книги“ е като за загрявка. Абсолютна фантасмагория за книгите и мислите, за пишещите същества и средствата им за писане и читателите.

В „Промяна на състоянието“ душата на всеки човек съответства на същността му и е реално съществуващ предмет, който го съпътства от раждането – кубче лед, цигара, чаша кафе... Освен мощен символ на човешкия характер, същността на душата е показателна за това как всеки избира да живее живота си - дали се бунтува на себе си или се приема какъвто е, или пък притежава силата да се промени.

„Идеалната комбинация“ показва изкуствен интелект в помощ на човека или манипулатор, който на свой ред, естествено, е програмиран от други хора.

„Наслука“ за бъдеще, постепенно съживяващо митологични същества от древното минало, загубили магичните си свойства през невярващото настояще.

„Вълните“ задават ритъма на еволюцията. От човек към безсмъртен, през робот, до чиста енергия и творец на еволюция.

Фаталната красота на правилната постъпка вградена в жертвоготовно хайку. „Всичко е преходно“.

През автобиографичния, сладко-горчив вкус на „Хартиената менажерия“, разказите в този сборник са в различни жанрове – фантастика, фентъзи, крими, митология, исторически, документален. Други от тях не мога да вместя в рамките на познатите категории и те са ми любими. Всеки един е оригинален, значим, с прекрасна идея, развитие и завършек - красиво прожектирана фантазия със светлината на думите.