27 март 2019

литература: Чиракът на магьосника


В своя роман „Чиракът на магьосника“ Тахир Шах споделя челен опит. Всеки пази спомен от детството си. Нещо, което толкова много го е впечатлило, че продължава да живее в него и да буди възторг и вълнение. За автора, това е магията, внесена в дома му в огромен сандък от гигантски пущун с рошава брада и внушителни истории.

Двайсет години по-късно, той решава да посети магьосника от детството си и да изучи „занаята“. Така се оказва в Индия при учителя на своя учител, който е легендарен садху (бел.а. Садху се оказва събирателно име за мистици, аскети, лечители, екстрасенси, гуру, аватари...).

Двамата имат коренно различни представи за процеса на обучение и са в нещо като постоянна съпротива един на друг. Уроците са напрегнати комбинации от знания в различни дисциплини и непрестанни упражнения за сръчност. За по-любопитните е разкрита мистерията зад някои илюзии, обяснени с естествени химически реакции. Други дължат тайната си на природни процеси и са толкова стари, че дори присъстват в Библията, като превръщането на дървен жезъл в змия.

Богат източник на чудеса са обитателите на Калкута. Изобретателни хора, владеещи изкуството на обирджийството, наследено от удушвачи – древен култ на Кали; търговци на трупове; други – заемащи бебета и крави под наем, за да стимулират щедростта на минувачите; улични хирурзи-екстрасенси; ресторанти за бързо хранене с гурме меню от отпадъци.

След като ученикът е получил началните насоки в гълтането на камъни, материализирането на пепел и яденето на стъкло идва ред на втората фаза в обучението – пътешествие за наблюдение без цел и краен срок. Спонтанното пътуване го събира с подозрителен спътник - Тариката, който владее доста улични трикове за бизнес, характерни за тази странна страна. Междувременно двамата срещат всякакви чешити, предприемачи, наивници, които са не по-малко чудати от признатите садху с многобройни последователи, като мистик живеещ в лудница без да е луд или бензинов човек, който е открил начин да превръща водата в бензин, или вещица, или цяло градче, замогнало се от новооткрит ритуал за бръснене, или семейство, наследило тайнствена рецепта за лекуване на астма ...

Прекосявайки субконтинента, населен с всякакви странности Шах установява, че:

1) „Индийците обясняват естественото чрез свръхестественото“.

2) Хората там са способни на дълбоко религиозно изживяване.

3) Магьосничеството и измамата вървят ръка за ръка, а първото е много впечатляващо, когато е изпълнено с подобаващата му артистичност.