24 май 2019

литература: 1Q84


С „1Q84“ Харуки Мураками вкарва съмнение в реалността. Книгата му е своеобразна „игра на канджи“, оригинален начин да зададе въпроси, в които да отрази хода на съвременното общество.

Подробно и методично Мураками тръгва от задръстена японска магистрала, където няма разлики с отминалата за нас 1984 година. Технологиите са развити до съответното ниво - новините, ритъмът на живот, дрехите и навиците на хората са ни познати. От тази убедителна отправна точка се отклоняваме неусетно в почти идентична, сюрреалистична със страховити елементи реалност. Всичко си е същото, с една огромна разлика, надвиснала над всички. Ясно видима, само ако хората вдигаха поглед към небето нощем.

Действащите лица са малко на брой, но впечатляващо подбрани и изградени. Това са хора-отшелници, живеещи в пренаселен мегаполис. Всички те са с различен произход осветяващ многопластовото, затворено японско общество. Благодарение на преодолени трудности в миналото си, те са оформили в себе си неповторими умения. Срещаме се с обикновен учител по математика с литературни наклонности; фитнес треньор със саморъчно изработено смъртоносно оръжие; седемнадесетгодишно момиче, избягало от могъща секта; вдовица от висшето общество с тайна кауза; лоялният й бодигард-гей с нечовешко хладнокръвие; неизпускащ дирята детектив, непасващ в собственото си семейство.

Редувайки динамично историите на двамата главни герои Мураками постига паралелно проследяване на случващото им се в реално време. Доста задоволяващ и съвършен съвпад на развитието в общата картина. Тенго и Аомаме не присъстват физически в настоящето на другия, а само в мислите си. Въпреки разделящите ги 20 години, те са запазили спомена за последната си среща – безмълвен обет, който изплува с приближаването на края на тази изпълнена със странности година.

Осезаема е самотата на всички участници в тази сюрреалистична фантазия, породена имено от тяхната отчужденост от света. Мураками създава пълноценно и убедително описан магичен свят, озвучен меломански, със стройно композиран сюжет и перфектна завършеност, с поглед насочен към избледняващата с изгрева Луна.