26 окт 2018

ритъм: “Ямато” и техният Бог-пазител


Японските барабанисти „Ямато“ ще взривят за пръв път Двореца на културата и спорта във Варна с вдъхновяващата си енергия и дух. Концертът им е на 13 ноември от 19 часа.

Българското им турне ще мине и през Пловдив (15 ноември), и София (18 ноември). В неговите рамки те ще представят новата си програма „Chousensha – The Challengers“, посветена на живота и големите предизвикателства: приключението на заминаването, привлекателността на новите задачи и обещанията на дълготърпени сънища.

Ако до този момент не сте чували и усещали традиционните „Уадайко“, горещо ви препоръчвам да не изтървате шоуто. Това, което лично преживях с музиката им още през 2007-а, е равносилно на прераждане. След такъв концерт човек се чувства пречистен и зареден с енергия.

Изпълненията им са просмукани от идеята, че барабанният ритъм, както и сърдечният, е същинският пулс на живота. Затова връзката между всеки удар е изключително важна. Тя отразява поредицата мигове, които изграждат съществуването ни.

„Ямато“ твърдят, че техният бог пазител е големият Тайко: 1,7 м в диаметър и 500 кг, направен от 400-годишно дърво. С големия барабан в центъра те създават пулсиращ ритъм, който отеква в телата им като използват още 40 тайко с различни размери. В дълбокия звук на всеки удар те влагат не само енергия, но и мисъл. Освен музикално, спектаклите им имат и чисто визуално внушение. В тях са обединени музика и танц, медитация и прослава, церемония и шоу.

Членовете на групата живеят заедно като общност, за да създадат усещане за единство, създавайки сами всички музикални композиции, хореография, техники за изпълнение, костюми, сценични декори и др.

„Ямато е звукът на планетата Земя. Това е доказателството, че сме живи и трябва да бъдем обичани. Тази звукова експлозия е понякога шок за системата! Като въодушевлението и глъчката на един истински фестивал. Ние обикаляме глобуса като стъпките ни отекват силно навсякъде. Това е мигът, в който нашето барабанене съвпада с вашето сърцебиене. В този момент ние създаваме енергия и продължаваме да вървим напред в бъдещето!“, обяснява Маса Огава.