6 окт 2017

Дамян Дамянов: Искам да бъда Годо - хем го няма, хем е по-важен от останалите герои


С творчеството на Дамян Дамянов се запознах, когато си купих новото издание на „Джелсомино в страната на лъжците” от Джани Родари. Илюстрациите веднага грабнаха вниманието ми, защото в първия момент ми напомниха за книгите на Любен Зидаров, с които съм израснала, а от друга страна изглеждаха модерно и издаваха изявен собствен почерк.

След бърза справка там, където трябва, разбрах че това не е никак случайно, защото Дамян Дамянов е едно от водещите имена в оформлението на книги у нас и неотдавна е отличен с националната награда „Константин Константинов“, в категория „Илюстратор“.

Роден в Сливен през 1982 г., той е автор на корици за издания на „Приказки от 1001 нощ”, Екзюпери, Рей Бредбъри, Ориана Фалачи, Венедикт Ерофеев, Ремарк, Фредерик Бакман и др. Преподавал е в Националната художествена академия и НБУ, има публикации, посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн.

 

- Кое е първото нещо, което правите, когато се събудите сутрин?

- Слагам въображаеми тикчета на нещо недотам приятно, което трябва да свърша и на нещо хубаво, заради което ще си струва. Ако ми е ден за бягане - загрявам (още с миенето на зъбите).- Какво има на нощното ви шкафче?

- Телефон, книга - тривиално.- Закуска в Тифани или текила на разсъмване?

- Нека е уиски, ирландско. Диамантите са силно надценени.- Къде зимуват раците?

- Там, където летуват татуираните мешести двукраки. "Там където не сме".- За кого грее слънцето?

- За онзи, или онова, които ще видят светлината му, макар на разстояние хиляди светлинни години.- Кое е първо, яйцето или кокошката?

- Яйцето на някой динозавър - прароднина на кокошката.- Коя е белята, която си спомняте до днес?

- Много са. Запалихме една гора с приятел. Играта на индианци, надаващи боен вик, завърши с опърлени и уплашени, ревящи чорлави деца.- Ако имате възможност, кого бихте омагьосали и коя магия бихте използвали?

- По-скоро бих размагьосвал. Има достатъчно омагьосани от простотията, посредствеността и невежеството хора.- Бихте ли надули музиката, за да дразните съседите?

- Не, правя го достатъчно често за собствено удоволствие и без това, и неволно дразня околните. Още по-лошото е, че и пея.- Какво ще направите, ако сте завързани за железопътна релса, а влакът идва?

- Това, което прави героят в края на един клип на Unkle feat. Thom Yorke - Rabbit in Your Headlights. Гледайте го, няма да ви го разкажа. http://www.youtube.com/watch?v=s_i_9iVI1fw

 


- Ако животът е театър, кой герой искате да бъдете?

- Годо. Хем го няма, хем е по-важен от останалите герои.- Напишете 3 думи, които най-точно Ви описват?

- Саундтрак от Филип Глас.- Планината или морето?

- Странджа.- Къде е щастието?

- Достатъчно високо, дълбоко, далеч, за да го оценим, когато поне мъничко го доближим.- Вярвате в...?

- Въображението, идеите, науката, и това, че те ни променят към по-добро.- Не можете без...?

- Тефтерът за рисуване.- Свободата е...?

- Да бъдеш себе си, най-добрата безкомпромисна версия на себе си.- В какво се превръщат мечтите?

- В корабокрушение, след което плуват отломки и неща, от които оцелелият се опитва все нещичко да спаси.- Ще издържите ли още 100 такива въпроса?

- А ще получа ли награда?- А какво мислите сега за търпението?

- Каквото и преди. Един от най-трудните и важни уроци.