16 май 2017

Мария Каракушева: Свободата е състояние на ума и се упражнява всеки ден


Мария Каракушева е от щастливците, които не само успяват да сбъднат детската си мечта, но и да станат виртуози в това, което правят. С пианото се среща когато е на 5, а на 9 вече печели международен конкурс във Франция. На 12 е първият ѝ самостоятелен концерт в зала "България". С отличие завършва НМУ "Любомир Пипков" и на кандидат-студентския изпит е начело в списъка на приетите в Музикалната академия.

Младата дама, която определя себе си като пианист и мечтател, продължава да сбъдва своята музикална приказка, а в репертоара ѝ влизат произведения от Рамо, Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шопен, Лист, Менделсон, Равел, Дебюси, Сен-Санс, Рахманинов, Чайковски, Прокофиев, Шостакович и др.

Мария Каракушева стои и зад проектите Classic In The House, Classic In The Jazz и Grace On Air (с Пламена Гиргинова), Концерт за пиано и две Марии (с Мария Силвестър), а през 2016-а създава и своя първи студиен албум с авторски творби за пиано и оркестър - The Little Pianist.

 

- Кое е първото нещо, което правите като се събудите?

- Не е ясно кога точно се събуждам. Понякога се случва няколко часа, след като съм станала от леглото. Предпочитам да използвам това време за физически упражнения.

 


- Какво има на нощното ви шкафче?

- Само неща от първа необходимост - книги.

 


- Закуска в Тифани или текила на разсъмване?

- Одри Хепбърн е една от любимите ми поп-икони, а и обичам да закусвам по перли.- Къде зимуват раците?

- По-заможните - на топло, предполагам. Има и раци-скитници, които се вмъкват в изоставени черупки.- За кого грее слънцето?

- За всички, без краля на дъжда.- Кое е първо, яйцето или кокошката?

- Зависи за кога се отнася въпросът - за преди, или след изобретяването на птицефермите. Във всички случаи напоследък  е препоръчително да ги избягвате..- Коя е белята, която си спомняте до днес?

- Никога няма да забравя онзи тътен, който се чу, когато седнах на капака на пианото и то падна напред. Брат ми го вдигна и ме прикри, но педалите се огънаха нагоре и дълги години обяснявах на майка ми, че месингът се е изкривил от самосебе си.- Ако имате възможност, кого бихте омагьосали и коя магия бихте използвали?

- Веднага ще използвам силата да спирам времето. Мисля, че това е най-ценната магия.

 

 

- Бихте ли надули музиката, за да дразните съседите?

- Признавам си, че съм го правила. Съседите бяха надули чалга, а аз отворих всички прозорци и свирих с всичка сила произведения от Ференц Лист.- Какво ще направите, ако сте завързани за железопътна релса, а влакът идва?

- Ще внимавам да не правя физиономии преди да ми падне главата.- Ако животът е театър, кой герой искате да бъдете?

- Онзи, в раковината, дето подсказва репликите на другите. Суфльор май се казваше...

 


- Напишете 3 думи, които най-точно Ви описват?

- Мария, пианист, мечтател.- Планината или морето?

- От скоро съм скиор, така че зимата избирам планината, а морето ще разкривам тепърва в дълбочина.- Къде е щастието?

- Щастието е пръснато на много места и отнема време и опит, за да събереш всичките му парченца. Важното е да знаеш какъв е образът, който искаш да събереш.- Вярвате в…?

- Хармонията. Тя ражда красота, а красотата спасява света.- Не можете без…?

- Пиано. Ние сме силно свързани и не мога да си представя живот без него.- Свободата е…?

- Да правиш нещата, които обичаш, да твориш, да нямаш очаквания, да разчистиш желанията си и да оставиш най-стойностните. Свободата е състояние на ума и се упражнява всеки ден.- В какво се превръщат мечтите?

- В реалност! Отне ми много време и усилия да изпълня детската си мечта - да стана добър пианист, и си заслужаваше.- Ще издържите ли още 100 такива въпроса?

- Ако наистина успея да спра времето, мога да издържа и 1000.- А какво мислите сега за търпението?

- Търпението е основна добродетел. Както казват будистите в „Люлин”, ако дълго седиш на балкона на 10-ия етаж, рано или късно ще видиш как покрай теб прелита съседа от 13-ия.