25 април 2017

Десислава Йорданова: Дайте ход на чувствата си, забавлявайте се, развивайте въображението си


Десислава Йорданова е учител по английски или по-скоро приятел на хора, които искат да научат този език. Завършила е I ЕГ във Варна, както и английска и българска филология в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Преподава от близо 25 години. Това, което съдбовно променя пътя й е срещата й с методите на неформалното обучение и сугестопедията. В момента преподава в образователен център „Материка“ – Варна, където сугестопедията живее в идеите, методите и сърцата на целия екип.

Новата й страст е арт терапията и както всичко, което мине през ума и сърцето й, бързо става част от уроците ѝ по английски. Art Your English е курсът, който започва да води съвсем скоро и който съчетава тези два метода.

 

- Деси, как стана така, че се запали по различните начини на преподаване, по методики като сугестопедия и арт терапия?

- Първо беше сугестопедията. Преди вече доста година приятелка ми каза – „Бях на едно обучение. Този метод е точно за теб“. Така и се оказа. Винаги съм преподавала английски предимно на пораснали, вече изградени и работещи хора. С тях предизвикателствата са големи, тъй като често са уморени и стресирани от забързаното ежедневие. Те често приемат обучението като задължение и дори натоварване; като време, което трябва да отделят, за да добият дадена квалификация или просто самочувствие. Тези рамки и клишета, обаче са чужди на програмата ни, заложена в курса по сугестопедия. Хората идват в центъра с настроение и желание, те чакат с нетърпение часовете по английски, които не само ги обогатяват академично, но ги зареждат емоционално и душевно.

 

- Какво ти дава сугестопедията?

- Сугестопедията ми даде съвсем нова перспектива в работата с тях – начин да учиш, като същевременно се забавляваш и изпитваш удоволствие. За щастие в Материка срещнах много хора, които мислят и работят по този начин – заедно се развиваме и творим в тази посока.

След това изкарах курс по Монтесори педагогика и сега арт терапия. Нещата са доста сходни. Това, което ги обединява, е свободата на човека и любовта. Когато човек изпитва удоволствие, бъде подкрепян, ценен и оставен да разкрие себе си – тогава можем да видим целия потенциал, който той носи. Наричат сугестопедията педагогика на скритите резерви. Това според мен категорично е методът за преподаване на чужд език на възрастни хора – голямо количество материал, но поднесен естествено, с любов, възприет неусетно и с удоволствие.

 

- Как се свързва арт терапията с изучването на английски?

- Освен огромната сила да въздейства, изкуството е също и уникално средство за себеизразяване, както и начин за приобщаване. Всъщност то е вид език, а символите, които използва, са неговата лексика. Всички те идват от подсъзнанието ни. Докосва несъзнаваното. Експресивното изкуство е свързано с въздействане, изработване, творене. Занимание, което по естествен път поражда емоции и впечатления, води до дискусии и полемики.

Oщe ĸaтo дeцa ниe cмe ce нacлaждaвaли eжeднeвнo нa yдoвoлcтвиeтo дa cъздaвaмe нeщo cъc собствените си ръце. Това ни e доставяло щастие и лично удовлетворение. Зa cъжaлeниe с нарастване на възрастта повечето хора изоставят тези занимания и губят усета си за непринуденост. Рядко няĸoи oт нac ce вpъщaт ĸъм тeзи мoмeнти, като повечето гo пpaвят неосъзнато. Възприятията, както и вярата и наивността, които всяко дете носи в себе си, обаче по естествен път могат отново да бъдат провокирани именно чрез тези алтернативни методи на преподаване.

 

- В какво се състои силата на изкуството именно при изучаването на чужд език?

- Изкуството винаги е имало неописуемата сила да ни отвежда от сивото ежедневие в един по-красив и утопичен свят; да ни освобождава от натрупващото се напрежение. Неслучайно, ĸoгaтo ce чyвcтвaмe пpeтoвapeни пcиxичecĸи и eмoциoнaлнo, paзчитaмe нa мyзиĸaтa дa ни пoвeдe ĸъм нeoбятни cвeтoвe, cядaмe и pиcyвaмe, дopи дa нe cмe xyдoжници, пeeм и твopим нa вoля. Креативността ни дава ключа към необятен и чист свят, където отново можем да станем деца, да си позволяваме мислене „извън рамките“, да развиваме способността си да се учудваме, радваме и да споделяме.

Решихме да комбинираме арт терапията със сугестопедията, защото и двата метода създават състояние на оптимална релаксация и хармония, което спомага за постоянна повишена възприемчивост и стимулира да се разкрият психичните резерви в приятна атмосфера.

 

- Какво включва един такъв курс?

- Текстовете са свързани с любопитни факти за известни хора на изкуството - Ван Гог, Леонардо да Винчи, Рембранд, Микеланджело... Разработката им е главно чрез игри, в които е застъпена основно граматиката на езика и разбира се лексика, свързана с изкуството.

Използвайки изкуството чрез забавни, лесни, творчески идеи, ние преминаваме през изработване на различни рисунки, опитвайки се да възпроизведем стила на съответния художник, да създадем наш собствен стил дори, изработваме фигури от пластилин и всичко това е последвано от - разкажи, изиграй, изпей, напиши текст, свързан със собствената ти творба.

 

- А каква е целта на този метод на преподаване?

- Даваме ход на чувствата си, забавляваме се, развиваме въображението си. Всичко това спомага за по-лесно изразяване и преодоляване на бариерите при използването на чужд език. Основната цел на курса е да се отпуснем, да говорим свободно на английски език, без притеснения и предразсъдъци.

Този тип арт терапия се основава на мобилизирането на целия творчески потенциал на човека и му помага да разкрие възможности, за които дори не подозира. Преподавателите понякога трябва да спрат да преподават и да оставят курсистите сами да изследват нещата за себе си.

 

- Сугестопедията е известна с това, че помага на човек да намери своето вътрешно Аз, да бъде човекът, за който винаги е мечтал. Разкажи ни малко повече за това.

- Започвайки сугестопедичен курс, всеки курсист си избира абсолютно нова самоличност – име, професия, държава, където живее, история, която представя за своя.

Например Андрей от „Младост“, в нашия курс е Джон от Лондон и е много търсен частен детектив. Освен, че е забавно, това помага на хората да свалят своите бариери. Андрей може да твърди, че не се справя с езиците и не успява да се отпусне в разговор, но Джон е съвсем друга личност – той плува спокойно в английския и може да говори на всякакви теми.

Ако трябва да съм честна, дори не знам истинските имена и професии на курсистите. За мен те са тези личности, които си избират още при първата ни среща – Ann, Kate, Sue, Peter... Това, което има значение е, че с тези хора си говорим за всичко, което ги вълнува и то на английски. За тях аз съм Мис ФЛОРА и често по улиците на Варна може да чуете да се обръщат към мен с това име. Така е и с останалите ми колеги.

 

- Какво друго дава ученето на чужд език освен очевидните ползи?

- Хората си тръгват променени. Разбрали са за себе си, че все още могат да си позволят да пеят, да танцуват, да срещат нови хора. Дори понякога ми казват „Преди работех твърде много. Сега отделям 4 часа за курса си по английски, чувствам се страхотно. Когато свърши курсът отново ще отделям тези 4 часа за себе си.“ Хората стават отново деца и разбират колко много това им е липсвало, за да се чувстват добре, спокойни и щастливи.

 

- Какво е пожеланието към всички, които искат да учат английски?

- Искам да споделя с всички мисъл на Дерек Бок, юрист и бивш президент на Харвардския университет – „Ако си мислите, че образованието е скъпо удоволствие, пробвайте колко ще ви струва неграмотността“.