10 фев 2015

ПОдЛЕЗНО: Тук е мястото и сега е времето нещата да се случват


Подлез! Когато чуете тази дума в съзнанието ви най-вероятно изплува образа на нещо не дотам лицеприятно. Често към мърлявата визия се добавя и съответната миризма, което ви кара да не губите излишно време, а бързичко да минете от другата страна. Разбира се, има и изключения. В последно време опитите подлезите да бъдат естетизирани и приобщени към градската среда стават все повече и все по-успешни. Веднага мога да дам пример, за да не съм голословна.

ПОдЛЕЗНО е инициатива на група студенти (6-ма за момента), които споделят обща страст към подобряване на средата, в която живеем чрез креативност, екипност и усърдна работа. Събира ги второто издание на форума „Обединени идеи за България“, състоял се за пръв път през 2013 г. Това е платформа и възможност за младите хора да представят своите идеи, да заразят други с тях и с малко късмет да станат част от екип, с който да измислят и създават интересни проекти. Оттогава досега тимът претърпява леки промени и към него се присъединяват Митко (с когото по-долу ще разговаряме) и Драго.

Идеята да превръщат подлезите от мръсни, занемарени и опасни места, които избягвате, в такива, където с удоволствие ще спрете за секунда да отдъхнете или разгледате, хрумва на техния неформален лидер Ивайло Неделчев. Той я предлага в рамките на форума като начин да се подобри тази често пренебрегвана част от градската среда, като се превърне в алтернативно място за изкуство и култура. Така се ражда пилотният проект на инициативата, започнал още от форума на ОИБ, „За Горе“. Финансиран е от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, които им оказват съдействие и с административната работа. На откриването присъства кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Следва „Музикален подлез“, по който екипа работи в момента. Той се намира на „Цариградско шосе“ и ул. „Александър Жендов“ в София. За осъществяването на идеята им са необходими стари аудио касети и дискове. Ако имате такива, можете да ги дарите, както и да подкрепите кампанията им финансово чрез сайта на „За България“ (тук). „Помогнете ни да направим средата, в която живеем по-жива, по-музикална и по-уютна! Всеки лев е от значение! Повярвайте в нас и ние ще ви зарадваме с много вълнуващи идеи!“, обещават ПОдЛЕЗНО.

 

- Каква е идеята ви за проекта „Музикален подлез“?

- Проектът „Музикален подлез“ се зароди покрай снимка, направена от Юли - един от най-работливите членове на екипа на уличен музикант, свирещ на саксофон именно в подлеза, с чиято реновация се захванахме. Това ни даде идеята да направим музикално тематично място, което да служи като платформа за улични изпълнители и където те да представят своята работа. Разработихме проекта и за щастие комисията на „Фонд за иновации в културата“ хареса концепцията и ни даде възможност за финансиране, за което сме безкрайно благодарни. Смеем да кажем, че за момента имаме страхотни идеи, които обаче пазим в тайна. Все пак можем да споделим, че работим по посока интерактивност като по този начин целим да направим минувачите съпричастни със заобикалящата ги среда. Също така организирахме кампания за рециклиране на стари дискове, плочи и касетки, които ще направим част от декора в подлеза, като по този начин съчетаваме природосъобразност, зрителска ангажираност и креативност. Засега кампанията има огромен успех, което силно ни радва, така че ще се постараем да оправдаем очакванията!

 

- Какъв е пътят от раждане на идеите до финализирането им?

- Идеите ни най-често се раждат като всеки от нас непрекъснато дава предложения. След обсъждане вземаме решение за това, кое е най-добро. Разбира се на Иво, като на неформален лидер, често му се налага да „реже“ лошите предложения или да разрешава спорове, но никой от нас не приема нещата лично и всички винаги търсим най-доброто за проекта като цяло, което може би е и тайната на доброто ни сработване. Също така идеите никога не са задължително окончателни и винаги има място за нови предложения и подобрения, което е страхотен начин да поддържаме проекта жив и на високо ново.

 

- Как се стига до „алтернативните“ пространства? Трудно ли се получава достъп до тях?

- Засега достъпът до „алтернативните“ пространства за изкуство и култура е малко труден, но ако не беше така те нямаше да се наричат „алтернативни“, нали? За щастие получихме голяма подкрепа от Столична община и дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, които ни помогнаха с тежката администрация и заедно успяхме да направим от този „нетипичен“ проект, реалност. Надяваме се, че тази нагласа и отвореност ще продължи и за в бъдеще, тъй като тя би могла да открие много нови възможности.

 

- По време на т.нар. преход градовете ни позагубиха от очарованието и идентичността си. Какво трябва да се промени в това отношение, изобщо може ли да се направи нещо или вече е късно?

- Ще си позволя да говоря от името на целия екип и ще кажа, че ние от ПОдЛЕЗНО се радваме, че хората осъзнават дупката в културно отношение, която се е появила през „годините на прехода“, но смятаме, че подобно съзерцание в миналото не води до нищо хубаво. Вместо това предпочитаме да гледаме на ситуацията като на възможност за възраждане и ново начало. С действията си целим да покажем на хората, че е в никакъв случай не е „късно“, а напротив - точно тук е мястото и сега е времето нещата да се случват.

 

- Все повече хора демонстрират ангажираност и желание за артистична промяна на градските пространства и средата, която ни заобикаля. Лесно ли се получава контакт с тези, които искат да консумират изкуство? Как приемат акциите ви? Има ли необходимост от повече „цвят“?

- Ангажираността на хората беше аспект, който в действителност ни изненада много приятно. Още с първия си проект имахме опасения за това колко дълго би оцеляла една такава „открита“ инсталация, особено в близост до стадион и даже умишлено изчаквахме до последния момент преди откриването, за да монтираме пейките. За наше учудване, вече 6-ти месец, подлезът е почти непокътнат. Разбира се, има дребни изключения като няколко малки графита по рампите, но като цяло паната, пейките и дори украсата от откриването, която беше поставена като нещо временно, са напълно здрави. Получихме и страхотни отзиви от хората, които минават често от там, което ни кара да вярваме, че обществото наистина има нужда от малко цвят и е готово да пази, ако му се предостави тази възможност.

 

- Какви са бъдещите ви творчески планове? :)

- Бъдещите ни творчески планове за момента са свързани с изпълнението на музикалния ни проект, а след това просто се надяваме да имаме възможност да продължаваме да правим това, което правим, като не се страхуваме и от развитие на проекта. Възнамеряваме да останем отворени към различни посоки, по които може да поемем като екип, но разбира се, само времето ще покаже.