13 септ 2017

На лов за буболечки


Ягодовата ферма е голям хит в нашия регион (Северна Германия). Там се произвежда всичко, което може да бъде изстискано от този плод, че дори и повече. И разбира се, се продава на цени, достойни за тази малка червена царица.

Ах, как само ухае сладкото, което бъркат на момента там... Божествено е. Гарнирано с хляба, произвеждан на място... Хм, не е за хора със слаби сърца и плитки джобове. Не знам само какво се получава, ако цялата тази чудесия бъде полята с ягодова бира. Както можете да се досетите и тя е тамошно изобретение, бутилирано в тази плевня, превърната в скъпо струваща атракция. Освен халето за храна и сувенири има и голям „заден“ двор, където децата да се забавляват, докато родителите похапват.

Но това, че всички умеят да правят от нищо – нещо и да го продават за още по-голямо нещо, освен нас българите, с малки изключения, е ясно. „Черешката на тортата“ в тази винаги препълнена ферма е лабиринтът в царевичака. Гениално! Наистина! Плащаш си, при това доброволно, за да се скиташ по тайни пътеки и да си проправяш път през стебла на моменти двукратно надхвърлящи собствения ти бой. И това, в търсене на... е, не е на свещения Граал, а на някакви си буболечки. Всяка от тях си има буква, която щом откриеш, записваш в предварително даденото ти листче. Когато събереш всички, сглобяваш зададената дума и излизаш. Ако не ти се тръгва още, по средата на нищото, пардон – на лабиринта, има детска площадка с люлки и пързалка за хлапетата и беседка за „слънчасалите“ родители. В близост до изхода пък може да качите мъника или мъниците да „покарат“ трактор, та идилията да е пълна.

В началото, докато стеблата са ниски, разходката е приятна. Крачиш смело по пътеките и гледаш близките къщи. Но често се оказват задънени. Трябва да се прави избор! И когато погледът ти започне да се блъска в зеленото на листата, кефът се измества от лека досада.

Не знам чий гений е стигнал дотам, че да взема пари за „лов на буболечки“, но знам, че няма да повторя!