22 септ 2017

Заплахата


Признавам си, че имам предпочитания към продукциите, в които Георги Калоянчев е в своето добре познато комедийно амплоа (с изключение на „Инспекторът и нощта“). Но въпреки това, съм изгледала почти цялата му филмография и затова винаги се изненадвам, когато открия непозната лента, в която той да е главно действащо лице. Такъв е случаят със „Заплахата“, чиято премиера е била през 1989 г. и вероятно по тази причина е останал на заден план. Режисьор е Милен Николов, чиито филми „Сиромашко лято“, „Романтична история“, „Някой пред вратата“ вече сме представяли в нашата рубрика. Сценарият е на Борислав Геронтиев, а оператор е Димко Минов.

Първите кадри показват тиха и мирна горска картина - пенсионерът бай Данчо се разхожда, събира съчки и храни малка сърничка, която е взел под крилото си. Съвсем скоро обаче идиличната атмосфера бива нарушена от група ловци, които се оказват големци от близкия град. Те имат оферта към възрастния човек - трябва им някой, който да се грижи за ведомствената ловна хижа в района, като затова ще оформят и щатна бройка. Бай Данчо признава, че не е вече за тази работа, защото е като „некролог без дата“, но обещава да помисли. Прибирайки се вкъщи разбира, че не му остава кой знае какъв избор. Снахата, след като вече е получила къщата и двора не го иска, а синът му го притиска да приеме предложението, защото мечтае да стане международен шофьор на тир.

Старецът се съгласява и успява да уреди заветния камион за Дамян. В замяна обаче началниците изискват от него пълна преданост. Работата не е лека, хижата иска поддръжка, а на всичкото отгоре там се приготвя и зимнината на др. Дончев. Не са особено желани и приятелите на пенсионера, идващи да го навестяват, сред които е и неуспелият актьор Райчо.

Една вечер цялото предприятие пристига за банкет, в компанията на чуждестранен партньор. След изпитото количество алкохол, страстите се нажежават като за това допринася и появата на Райчо, който започва да рецитира монолози от Шекспир, но скоро бива позорно изгонен. В разгара на празненството някой от подпийналите гости убива сърничката на бай Данчо.

Съкрушен, той напуска къщата и тръгва със сина си на пътешествие из Европа, но дори и това не му донася желания катарзис.

Драмата поставя на фокус проблемите на малкия човек, който въпреки стремежа си да живее свободно, честно и в хармония със себе си, се налага да прави жертви и не успява да опази достойнството си. Не са подминати и едни от най-порочните практики  като връзкарството, клиентелизма и злоупотребата със служебно положение. Неща, които и днес процъфтяват, дори с още по-голяма сила.

В останалите роли са актьорите Наум Шопов, Борис Луканов, Георги Русев, Антон Радичев, Ирен Кривошиева, Мартина Вачкова др.