23 юни 2017

Хирурзи


Покрай финала на родния сериал „Откраднат живот“ се сетих за един прекрасен, но вероятно вече позабравен български филм на лекарска тематика. Става въпрос за „Хирурзи“, чиято премиера е в началото на далечната 1977 г. Режисьор на драмата е познатата предимно с работата си върху детски ленти Иванка Гръбчева. И докато при продукциите за малчугани най-често си партнира с Братя Мормареви, при останалите филми автор на повечето от сценариите е Георги Данаилов.

Може би днес малцина си спомнят, че няколко години преди да влезе в сърцата на зрителите като капитан Петко войвода, звездата на Васил Михайлов в киното изгрява в „Хирурзи“. Ролята на д-р Константин Панов му приляга като ръкавица и той с изключително майсторство пресъздава образа на този мрачен, затворен, но морално извисен мъж, на когото са чужди апатията и кариеризма.

Той е завеждащ на хирургичното отделение в малък провинциален град. Един ден в болницата по спешност е докарано дете от ромски произход, което е диагностицирано с перитонит. Родителите обаче категорично не са съгласни с операцията. Д-р Димитров, който трябва да я извърши се примирява и ги кара да подпишат декларация за отказ. Неговата теза е, че срещу невежи и суеверни хора нищо не може да се направи. Но за д-р Панов Хипократовата клетва е свята и на своя глава той извършва интервенцията. Появява се обаче неочаквано усложение и момиченцето умира.

В болницата веднага пристига комисия от София, за да проведе разследване. Наказанието ще бъде тежко, упорито се споменават думите прокурор и затвор. Проверяващите обаче срещат трудности да намерят кой да свидетелства срещу д-р Панов. Въпреки доносите, колегите му го защитават, като всеки си има свои мотиви за това. За д-р Димитров той е човекът, който му е показал, че хирургията е призвание, а не занаят, д-р Атанасов желае да замине за София, а при евентуално уволнение на началника, ще бъде закотвен в градчето. Д-р Симеонова пък се страхува, че ако нещата се обърнат, тя никога няма да получи шанс да оперира. Самият той мечтае да се махне от тази отровна среда, но съпругата му вече не желае да се мести, защото това е четвъртата болница, която сменят. В крайна сметка решението е да бъде отстранен докато приключи анкетата. Дните се нижат бавно, д-р Панов не е щастлив от бездействието и всичко това рефлектира и върху отношенията му със семейството.

Но скоро се случва инцидент с микробус и наред с останалите пострадали от катастрофата, в критично състояние е и дете. От наличния екип в болницата никой не може да се заеме със сложната операция. Единственото решение е отново да повикат бившия завеждащ отделение.

„Хирурзи“ е един човешки разказ за моралните дилеми, които стоят пред всеки лекар. Каква е цената на компромисите и оправдан ли е винаги рискът в стремежа да се спаси живота на хората.

В останалите роли са актьорите Михаил Михайлов, Цветана Манева, Антон Радичев, Искра Радева, Стойчо Мазгалов, Людмила Чешмеджиева и др.