25 окт 2016

Визия... Бетон!


Всъщност нестандартните, родени от природата и човешкото въображение дизайнерски мебели от миналата статия биха се вписали чудесно в интериорите от днешната. Защото тъкмо от това имат нужда пространствата, решени с видим бетон – от ярък, ексцентричен и силно присъстващ акцент.

Видимият бетон като финиш за под, стени, таван или конструктивен елемент е актуален и често прилаган в световния интериорен дизайн, както за жилища, така и за търговски или обществени обекти. Чрез неговия сив и неутрален цвят, той се превръща в прекрасна основа и фон за елементите на обзавеждането, приложените материали, цветове и текстури. Бетонните повърхности могат да са гладки и шлайфани, матови или с гланцов ефект, щамповани или грапави - на шупли или със следи от кофражните дъски. Техният ефект може да се постигне или пряко чрез истински бетонни елементи, изявени в пространството, или чрез имитиращи бетон материали – гранитогрес, декоративни мазилки, тапети, фиброциментови плоскости.

Визията, която може да се създаде чрез изброените средства е подходяща за интериори в модерен, индустриален или градски стил, минимализъм, контемпорари или еклектика.

Развитието на строителната химия помага на архитектите и дизайнерите да акцентират не само върху ограждащи и конструктивни елементи от видим бетон, но и да създават от него елементи от обзавеждането - маси и столове, плотове за кухня или баня, вани, осветителни тела и всякакви декорации.

Въпреки своята естествена, първична, едновременно неутрална, но и осезаемо присъстваща визия, видимият бетон не е за всеки вкус и за всеки човек. Всички ние притежаваме индивидуален усет за стил и присъствие на заобикалящите ни материи, затова ако заложите на него като визия за вашето жилище или офис, намерете своето собствено възприятие преди да го изберете!
 
С любов към детайла!

Soff Design Studio ( web и fb )