8 март 2017

Дили Бозаджиева, рисуващата с вълна


Dilly Bozz или Дили Бозаджиева е най-общо казано човек на изкуството, а последната година нейна запазена марка е рисуването с жива вълна.

Дили е от София. А да бъде художник и дизайнер е нейна детска мечта - мечта, която тя е успяла да превърне в реалност. Е, наложило й се е да изчака докато завърши рисувателна паралелка в хуманитарна гимназия, а после и магистратура по моден дизайн. Но ето, че всичко това отдавна е факт и вече 10 г. Дили трупа опит като дизайнер и художник. За реализирането на проектите си използва приложното изкуство и най-вече фантазията си.

„Това поприще ме вълнува изцяло и аз отдадох сърцето си на заниманията с изкуство, независимо дали правя картини, модни дрехи, аксесоари или други художествени произведения. В началото започнах с изготвянето на дамски тоалети и булчински рокли. С течение на времето открих вълната и работата с художествения текстил, което за мен беше първоначално докосване до стар занаят, позабравен през вековете. Желанието ми е чрез своите произведения да го възстановя и запазя“, споделя за „Формално“ Дили. Тя харесва естествените материали и обича да твори с тях, както и ръчно изработените неща, защото те имат душа и сърце.

 

- Как започнахте? Как решихте да се занимавате с този вид рисуване?

- Преди близо година видях една баба как работи с вълна и бях много впечатлена. Осъзнах, че на нещата които тя прави, мога да им предам съвременен и актуален вид. Работата с вълна е обширно поле с необятни възможности, чрез което мога да реализирам идеите си. Магията, наречена плъстене е нещото, което преоткривам всеки път с това невероятно изкуство.

 

- Кое е специфичното при работата с жива вълна?

- Взето от природата или плод на въображението, всяко изделие от вълна е индивидуално за себе си и не може да се повтори. Няма две еднакви произведения. Това е уникалното и автентичното на това изкуство.

 

- Спомняте ли си първия опит? Успешен ли беше?

- Първият опит, както и последвалите няколко не бяха успешни, но не се отказах и продължих да търся най-удачния начин за обработка на вълната.

 

- Какъв е пътят от раждане на идеите до финализирането им?

- Всичко се основава на фантазията и представата за даденото произведение. Усещането за тази материя е невероятно. Доставя ми истинско удоволствие да добавям любов, щипка магия и емоция в моите произведения. Затова се оставям вълната да ме води.

 

- Какво Ви провокира? Какво Ви зарежда? Имате ли любима тема?

- За мен творенията от вълна, коприна, памук, лен, хартия, дърво притежават истинска неподправена красота, а у дома носят уют, топлина и хармония. Но най-любима от всички материи ми е вълната – истински, останал през вековете материал. Изкуството на обработката ѝ е била използвана още от древността, но с развитието на технологиите е била забравена. Сега е истинско предизвикателство пред мен да я преоткрия и да я превърна в съвременни рокли, бижута, чанти, картини, обувки и други произведения. Любимата ми тема са екологичните материи.  

 

- Кое Ви кара да се забавлявате, докато изработвате своите картини?

- Самата игра с цветовете и невероятната мекота на вълната придават неповторимо усещане, което ме кара да продължавам повече и повече да работя с нея, без да усещам умора. С времето открих, че най-изисканите и естетични комбинации се получават, когато заедно с вълната се използват тъкани от естествени влакна като коприна, лен, памук. При всички случаи крайният резултат от съчетаването е винаги уникален, като произведение на изкуството, което може да се превърне в аксесоар, пано, картина или дреха.

 

- Къде могат да бъдат закупени?

- Могат да бъдат закупени от международни онлайн платформи като Etsy, а също така могат да се видят на официалната ми фейсбук страница Dilly Bozz. Същевременно подготвям изложба в края на април в София.