16 фев 2017

Мартеници: Заложете на класиката


Да си направиш сам мартеници не изисква много време, но пък са необходими известни умения. Колкото и елементарно да изглежда изработването им, резултатът рядко е като на картинките. Поне при мен! Разбира се има талантливи хора, на които всичко им идва отръки. За съжаление не съм от тях, но това не ме обезкуражава особено. Твърдо вярвам, че енергията, която си вложил е по-важна от съвършения външен вид. Затова и тази година отваряме цеха и започваме. Хората, които ни обичат ще оценят усилията ни и няма да търсят кусури.

Какво ни е необходимо?

- конци (вече знам, че памучната прежда не е подходяща за модели различни от най-обикновените гривнички. Тя няма обем и топките, например, не стават рошави и красиви)

- ножици

- картонче

- всякакви мъниста, висулки или каквото имате вкъщи и може да послужи за доукрасяване

- четири ръце, поне

Пижо и Пенда:

За тях сгъваме картон на четири, с каквито размери искаме да бъдат двамата герои от родната традиция. Около тях намотаваме прежда. Количеството се определя от дебелината на самия конец и от нашето желание, колкото точно да са „пухкави“ фигурките. Завързваме горният край с прежда, а долният изрязваме където преминава сгънатият конец. Махаме картона. Оформяме си глава, ръце, крака за Пижо, пола за Пенда. Да не забравите да я завържете и през кръста. Май е това!

За да си направете топче, можете да използвате отново картонче или пък най-обикновена вилица, около която навивате и навивате, и навивате прежда. Когато сте приключили с тази част завързвате през средата, а така получилите се два края разрязвате. После разрошвате.

Има и други варианти, но ако търпението ви не стига за повече опити, можете да постъпите като мен - заложете на класиката. А тя е - 2 конеца, червен и бял, преплетени и завързани на ръката. Бъдете здрави! Не е важно колко пари сте дали за мартеници, какъв различен модел сте успели да изнамерите след часове обикаляне, а какво в вложено в тях. И жестът, разбира се.