3 април 2017

Мира и нейните цветни чадъри


Чадърът е аксесоар, който често ми се налага да използвам. И въпреки че, тези за чанта са по-практични, предпочитам големите, ако може с дървена дръжка - като на Мери Попинз. Е, не държа на папагалската глава, а само да е интересен и по възможност цветен. Така попаднах на страничката на Art-Umbrella. Тези великолепни, ръчно рисувани чадъри, нямаше как да не ме омаят и да не ме накарат да науча нещо повече за този, който ги прави.

Зад бранда Art-Umbrella стои Мира Димитрова. Тя е родена в Шумен, но живее в София. Завършила е ШУ „Константин Преславски“ - специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“. По професия е графичен дизайнер, сфера на която посвещава 12 г. Сега е творец на свободна практика. Започва да рисува чадъри пред 6 години и както повечето прекрасни неща в живота, случайно. За откриването на магазин - галерия трябва нещо, което да привлича погледите. Така прави първите си чадъри. Опитът обаче се оказва толкова успешен, че получава поръчки още същия ден.

Боите, които Мира използва, не могат да бъдат намерени в готов вид на пазара. Технологично, тя сама създава микстурата, с медиуми и специфични съставки, за да бъдат устойчиви на вода и атмосферни влияния. Затова препоръчва, ако някой реши да се занимава с рисуване върху чадъри, първо да направи уъркшоп с нея, за да няма разочарования.

Подходящи са както за дъжд, така и за слънце.

„Интересите ми са насочени изцяло към изкуството и връзката с духа. Вече рядко ми остава време да рисувам мои теми, а иначе любимата ми е бохемското излъчване, богата цветова гама, ярки и слънчеви цветове. Сама създавам типажите си, винаги с уклон към абстрактната илюстрация. В последно време рисувам предимно по поръчка на клиенти. Имам чадъри в САЩ, Швейцария, Белгия, Франция, Канада“, споделя за „Формално“ Мира Димитрова.

Нейните неповторими чадъри могат да бъдат поръчани на страницата ѝ във фб - https://www.facebook.com/artumbrellas/ или на сайта ѝ. Излага ѝ в Интернешънъл Арт Банско - галерия в град Банско.