28 март 2017

Огледалото и светлината


Представям ви един предмет с дълга история, който и днес е необходима вещ и неизменна част от всеки интериор – огледалото. Създадено още в древен Египет и усъвършенствано от венецианските майстори през средновековието до ниво и цена по-висока от тази на златото, то ни е необходимо както персонално, така и за да боравим с габаритите на пространствата и светлината в тях.

Постигнатият „огледален ефект“ в Голямата галерия на Краля Слънце в двореца Версай, където през седемнадесет френски прозорци с изглед към парка прониква слънчева светлина и се отразява от 357 огледала с внушителни размери и изключително за времето си качество, е известен на всички. Винаги, когато използвам огледала в проектите си, си спомням за историята на най-талантливия стъклар от остров Мурано – майстор Корадино Манин. Той открива нов метод за направата на огледала и съдбата го принуждава да продаде своето знание, но и себе си, на Луи XIV.

Избирайки формата, големината и рамката (ако има такава) на огледало за определено помещение, е добре да се съобразим с общия стил и колорит на пространството и неговата осветеност, с големината и предназначение му. Най-простото правило ни казва, че ширината му е добре да бъде най-малко петдесет сантиметра и горният му ръб да е на височина 1,70 – 1,80 м. от пода.

Огледалните повърхности ни помагат да създадем простор в интериора, да добавим повече блясък и ритъм, но съществува и възможността да се появи нежелан ефект – усещане за хаос и дискомфорт, ако не подберем умело мястото, формата и габаритите им.

Избирайте внимателно огледалото, в което ще виждате себе си!

 

С любов към детайла!

Soff Design Studio ( web и fb )