21 ноем 2016

Стените от видима тухла


„Архитектурата започва, когато внимателно поставим две тухли една до друга“, твърди Лудвиг Мис ван дер Рое. И още две, и още две..., бих добавила аз – така, че архитектурата на свой ред да ни предостави вътрешните пространства, в които да се развихрим като дизайнери.

След като разгледахме интериори с видим бетон като финиш за различни повърхности, съвсем естествено е да обърнем внимание и на видимата тухла. Тя присъства също толкова често в дизайна на жилища, търговски или обществени зони.

Стените от видима тухла могат да са от истинска зидария, оставена без покрития и импрегнирана или боядисана - най-често в бяло или черно. Красив ефект се получава чрез частично оголена тухла и частично покрита с груба мазилка. Подобна визия може да се създаде и чрез повтарящи тухления растер материали – декоративни облицовки и тапети с разнообразен релеф и в различни тоналности.

Подходяща е за интериори в модерен, рустикален, еклектичен, индустриален или градски стил, или за стил контемпорари. Може да обхваща цели стени или отделни зони и елементи като камини, пиластри и сводове.

Визията на тухлата е натурална и топла, цветът й е хармоничен и може да служи както за основен тон, така и за акцент. Растерът й създава усещането за успокояващ ритъм. Мисля, че това е напълно достатъчно, за да утвърди този материал като често прилаган в интериорния дизайн. Разгледайте подбраните примери и се убедете сами!  

С любов към детайла!

Soff Design Studio ( web и fb )