10 ян 2015

двойна оптика: Ина Кънчева в ролята на Полин Виардо


Тургенев, облакътен на меча кожа, слуша как пее Полин Виардо. Това е някаква моя представа или нещо прочетено из многото страници, написани за връзката на европейската оперна дива и руския писател. Той я слуша за първи път в Санкт-Петербург като Розина в „Севилският бръснар“. Ролята й пасва като ръкавица още от времето, когато тя партнира на баща си, тенорa Мануел Гарсия, за когото Росини пише арията на граф Алмавива.

Полин дебютира като певица през 1837-а, а след година вече са публикувани първите й собствени композиции.

Автор е на около 250 творби в различни жанрове и стилове. Професията и номадската й природа - в испанския й корен е вплетена и циганска нишка - я подтикват да обикаля света, като навсякъде тя намира поклонници на дарбата си. За нея музиката е форма за опознаване на хора и култури - докато живее в имението на Жорж Санд в Ноан, тя събира и записва песните от тази област. Виардо съчинява немски песни върху поезията на Гьоте, френски върху творби на Юго и Мюсе и руски върху стихове на Фет и Пушкин.

„Заклинание“ на Пушкин е една от песните, включени в спектакъла на Марий Росен „Полин Виардо - Духът на една дива“. Въз основа на това представление режисьорът Мария Арангелова и операторът Владимир Зенкевич създават едноименен документален филм. Той разкрива творческия процес, провокиран от енергията и любопитството на оперната певица Ина Кънчева, въвлякла в обща креативна орбита пианиста Людмил Ангелов, актрисата Елена Атанасова и режисьора / сценарист Марий Росен. Людмил Ангелов изпълнявал с успех по света всички клавирни произведения на Шопен, се превъплъщава в образите на Лист, чиито уроци по пиано Виардо помни през целия си живот и Шопен, под чието вещо наблюдение тя прави обработки на мазурките му - едно от предизвикателствата за Ина Кънчева , в ролята на Полин. „Не, не е красавица!“, възкликват съвременниците й, но е с толкова „изразително лице“. Лицето е точката на докосване на Полин Виардо и Ина Кънчева, която под въздействие на музиката се превъплъщава убедително в образа на дивата от 19-то столетие. Партнира й Елена Атанасова, която е ту Шуман, ту Санд, и даже Иван Тургенев. Виардо е близка приятелка на Клара Шуман и Жорж Санд, а Иван Тургенев е либретист на нейните съчинения, които се представят в домашния й театър. Към нея - неговият приятел, ангел, царица са насочени и последните му думи.

Филмът повдига част от тайните на живота на Полин Виардо, като чрез задкулисието на театъра въвежда в задкулисието на музиката, която жена с неистова енергия, характер и изключителна дарба твори през целия си живот. Инициатори за създаването му са фондациите „Културни перспективи“ и „Пиано Екстраваганца“ и персони като Ина Кънчева и Людмил Ангелов, за които истинската музика е нещо надвременно. Той тепърва ще открива своята публика - едни ще срещне за пръв път с Полин Виардо, на други ще разкрие композиторската дарба на певицата, а трети просто ще зареди с вярата, че всяка идея, която обсебва надарени хора, е изпълнима.

„Полин Виардо - Духът на една дива“ можете да гледате на 10 и 11 януари от 18 часа в Г8 Cinema.